Skriv omtale
×
Rating

Send omtale
låne penger på dagen
Sist oppdatert: 28 oktober 2016
fordeler og ulemper ved forbrukslån

Fordeler og ulemper med forbrukslån

Man kan havne i en situasjon hvor man må spørre seg selv om å ta opp et forbrukslån er lurt.

Det kan oppstå ved et akutt behov for penger. Det kan være flere grunner til at en slik situasjon kan oppstå. Eksempelvis så har bilen fått motorstopp og trenger nødvendig reparasjon for å få den i gang igjen og du oppdager at forsikringen ikke dekker skaden. Det kan være en akutt tannlegeregning som vil ta et dypt innhugg i tilgengelig kapital. Du har ikke mulighet for å øke rammen på boliglånet, men du har tilgjengelig midler på et kredittkort. Hva gjør man?

Her kan det være lurt å ta opp et forbrukslån for å dekke utgiftene som har oppstått.

Fordeler ved et forbrukslån:

 • Ingen krav på hva pengene skal brukes til. Låneformidleren spør deg ikke hva du skal bruke pengene til. Dette er et lån uten sikkerhet så du stiller ingen krav til eiendeler til disposisjon. Her får man full fleksibilitet
 • Minimalt med dokumentasjon – Her trenger man kun å sende inn en søknad elektronisk. Ligningen og kredittopplysningene får utlåner selv når du gir dem ditt personnummer. Lånetilbyderen bruker disse opplysningene for å avgjøre din sak.
 • Rask behandling – Ofte får man tilbakemelding på sin søknad allerede samme dag man sendte inn denne.
 • Fleksibel tilbakebetaling – Her kan man velge om man vil betale ned hele beløpet så raskt som mulig eller betale minste beløp hver måned. Får man mer penger tilgjengelig kan man betale ut hele summen. Norsk lov bestemmer at vi som låntaker kan innfor hele eller deler av beløpet når vi vil. I andre land kreves det at man kun kan tilbakebetale etter opprinnelig avbetalingsplan.

Ulemper

Selv om det finnes flere fordeler ved et forbrukslån skal man være obs på ulempene

 • Høyere rente – Ettersom utlåner ikke krever noe form for sikkerhet er det større risiko innbefattet. Dette fører til høyere rente enn om man hadde stilt en bolig til sikkerhet.
 • Krav om godkjent kredittscore – Lånet blir godkjent på bakgrunn av låntakers kreditthistorikk. For å få godkjent et lån må denne være akseptabel og uten anmerkninger. Dette innebærer ofte et minstekrav for inntekt og god betalingshistorikk
 • Kredittverdigheten setter renten – Nesten alle utlånere opererer med individuelle renter for sine søkere. Har man en god kredittscore vil man få en bedre rente mot noen som scorer dårlig.

Med tanke på disse punktene ovenfor så må man til slutt ta et valg om dette er en god ide for deg personlig. Man må passe på at utgiftene ved å ta opp et forbrukslån ikke fører til økonomiske problemer. Videre må man tenkte gjennom hvor viktig det er for deg å få tilgang til disse pengene. Er det snakk om å betale en større bilregning og man er avhengig av bilen for å få levert barna i barnehage osv kan det være aktuelt. Dersom pengene skal brukes til hverdagsluksus eller et produkt du personlig har lyst på burde man tenke seg om to ganger.

Er det snakk om låne penger til noe som strengt tatt ikke er nødvendig skal man vurdere om rentekostnadene er verdt det for deg. For noen er kanskje svarer på dette ja, for andre kanskje ikke. Det blir en individuell vurdering. Man skal hvert fall ha en plan for nedbetaling, og forsøke å betale ned så raskt som mulig for å gjøre lånet så rimelig som mulig.

Anbefalte forbrukslån
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  6,99 - 19,00% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  21 Min. alder
  Eff.rente 9,61%, 150.000,-, o/5 år, etabl.geb. 900,-, Totalt: 195.720,-
 • 5 000 - 500 000 Lånebeløp
  8,99 - 21,24% Effektiv rente
  12 - 180 Måneder Løpetid
  18 Min. alder
  Eff.rente 17,80%, 65.000,-, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 95.872,-
 • 5 000 - 40 000 Lånebeløp
  9,90 - 23,87% Effektiv rente
  12 - 60 Måneder Løpetid
  20 Min. alder
  Eff.rente 16,37%, 20.000,- o/5 år, etabl.geb. 495,-, Totalt: 28.667,-
Siste artikler
Forbrukslån med medsøker

Forbrukslån med medsøker

En av de beste måtene å skaffe bedre vilkår på forbrukslånet er imidlertid med en medsøker. Da kan du ende opp med en gunstig rente, som sparer deg for mye penger i det lange løp.

Les saken
Anbefalte sider